Zeldzame vorm van kanker veroorzaakt door Israëlische bommen in Gaza

Bron: 21 juli 2015 | Internationale solidariteitsbeweging, Gaza Team | Gaza, bezette Palestina

Tijdens het zionistische bloedbad in Gaza van 2012 , door de bezettingsmacht ‘de operatie pijler van verdediging’ genaamd, werden veel gebouwen in de buurt van Mohamed’s huis gebombardeerd. Minder dan een jaar na de agressie, terwijl ze met hem speelde, ontdekte zijn moeder een gezwel in zijn nek. Op dat moment was hij acht jaar oud.

Ze gingen naar het Shifa ziekenhuis in Gaza, waar hij werd gediagnosticeerd met schildklier-kanker. Daar onderging hij de eerste operatie, maar de operatie was niet succesvol.

Daarna kreeg hij toestemming om naar de in 1948 bezette Palestijnse gebieden te reizen , om te worden behandeld in het ziekenhuis van Haifa. Hij onderging daar een tweede operatie  en radiotherapie, die niet beschikbaar is in Gaza.

Featured image
Mohammed met zichtbare littekens in zijn nek

De Palestijnse autoriteit betaalt de behandeling in het Israëlische ziekenhuis. Om die reden probeert, volgens Mohamed’s familie, de Palestijnse autoriteit elke reis van Mohamed uit Gaza naar het ziekenhuis in Haifa te voorkomen.

Volgens de moeder van Mohamed, vertelden de Israëlische artsen hen dat deze vorm van kanker te wijten is aan de bombardementen in de buurt van hun huis. Ze vertelden haar ook dat de gevallen van kanker in Gaza met meer dan 70% zal stijgen in 2016, en dat dat voor de volgende 4 jaar zal blijven groeien.

Sinds die aanval op Gaza, heeft zijn vader last van astma gekregen.

Tijdens de aanval in de zomer van 2014 werd Mohamed’s huis aangevallen door zionistische oorlogsschepen. Gelukkig waren ze op dat moment niet thuis.

Mohammed’s familie verwees de ISM naar Fatimah, een 50 jaar oude vrouw, moeder van zes kinderen, die in de buurt van hen woont.

Tijdens het bloedbad in 2008 werden naast haar huis een moskee, een regeringsgebouw en een huis gebombardeerd. Vier jaar geleden werd ook zij gediagnosticeerd met schildklierkanker.

De twee oncologisten die door ISM in het Shifa ziekenhuis en het Rantisi kinder-ziekenhuis geïnterviewd werden, waren het erover eens dat deze vormen van kanker een gevolg zijn van de zionistische bommen, en legden uit dat ze zeer zeldzaam waren vóór de massale agressie tegen de Gaza-strook.

* De namen zijn veranderd, omdat Mohamed en Fatima hun toestemming vrezen te verliezen, de Gazastrook te verlaten voor een behandeling in het ziekenhuis van Haifa.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: