Internationale waarnemer gearresteerd en verbannen in Al-Khalil (Hebron)

Bron: International Solidarity Movement, Al-Khalil Team | Hebron, occupied Palestine, 12th September 2015 |
Zondag nacht is in Al-Khalil (Hebron, in bezet Palestina) een waarneemster van internationale mensenrechten door de Israëlische strijdkrachten   gearresteerd op valse beschuldiging. De activist werd aangehouden door Israëlische soldaten bij het verlaten van haar huis in de buurt van Tel Rumeida,  Al-Khalil.
Slechts een paar minuten later, kwam een versterking van ongeveer 7 soldaten. De enige Engelse verklaring die de soldaten aan de twee vrijwilligers gaven, was dat ze op de politie moesten wachten voor  uitleg over de arrestatie.
Toen de politie arriveerde, nam deze onmiddellijk het paspoort van een van de vrouwen, zonder zelfs het paspoort van  de andere vrouw te vragen . 

Omdat de politieagent zelf geen Engels sprak, moest een soldaat de aanklacht vertalen en haar uitleggen dat ze naar het politiebureau moest komen. De soldaat die de international onrechtmatig beschuldigde was daarna steeds aanwezig op het politiebureau, behalve tijdens ondervraging.
De vrouw werd pas vrijgelaten nadat ze een verklaring tekende die haar voor een week lang de toegang tot het Joodse deel van de stad (H2) en de doorgang van alle checkpoints verbood.
Een uitleg van wat de verklaring precies inhield werd haar  door de Israëlische strijdkrachten niet gegeven. Integendeel.  Ze probeerden haar wijs te maken, dat het haar was toegestaan om op zaterdag ochtend vrijelijk naar  Al-Khalil terug te keren. Dit was klaarblijkelijk een poging om haar op juridische gronden te arresteren i.v.m. het schenden van de voorwaarden van de zevendaagse periode.
De bedoeling is duidelijk: Waarnemers van mensenrechtenschendingen te straffen, en hen te belemmeren in het documenteren en rapporteren over geweld tegen Palestijnen en schendingen van mensenrechten en internationaal recht door de Israëlische strijdkrachten. 
In al-Khalil (Hebron), te zien als een microkosmos van de bezetting, met illegale nederzettingen midden in het hart van de stad, is veel geweld tegen Palestijnen, van de kant van kolonisten en van soldaten.
Mensenrechtenorganisaties  documenteren en rapporteren over dagelijkse incidenten, om de impact van de militaire bezetting van Palestina te onthullen en er bekendheid aan te geven
Het is de tweede arrestatie van een internationale waarnemer in minder dan 2 weken. Op 28 augustus werd de Italiaan Vittorio Fera gearresteerd op valse beschuldiging van  het gooien van een steen. De werkelijke reden was, dat hij in Nabi Saleh de mislukte arrestatie van een 12 jarige geblesseerde jongen filmde.
Tijdens een bestorming van de al-Aqsa Moskee in Oost Jeruzalem, zijn dit weekend 11 journalisten gewond geraakt. Zij waren blijkbaar opzettelijk doelwit bij deze illegale actie van het Israëlische leger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: