Verklaring van ISM: Respect is essentieel voor solidariteit

De Internationale Solidarity Movement  (ISM) verwerpt elke actie die door  internationale personen of groepen in Palestina wordt uitgevoerd zonder daarvoor uitgenodigd te zijn en/of zonder coördinatie met de Palestijnse gemeenschap, waaruit blijkt dat men deze Palestijnse gemeenschap niet respecteert.

The International Solidarity Movement (ISM) heeft de afgelopen 15 jaar de eer gehad  om de Palestijnse strijd in de bezette gebieden te ondersteunen. Het is de rol van de internationale ISM activisten om de populaire Palestijnse strijd te steunen.
De uitgangspunten van het ISM zijn gebaseerd  op Palestijnse initiatieven en  leiding.
Dit betekent dat ISM geen acties initieert. We doen alleen mee aan acties die gevoerd worden  op initiatief van de Palestijnse gemeenschap en  Palestijnse groepen die zich bezighouden met grassroots of basis  activisme. In overeenstemming met onze principes, weigeren we alle opgelegde handelingen die de Palestijnen de macht over hun eigen beslissingen uit handen neemt.

Daarom, in plaats van  onze eigen idealen en besluitvorming op te dringen aan de plaatselijke gemeenschap, bieden we werkelijke solidariteit. Daarnaast zijn alle internationale ISM-vrijwilligers  getraind om zich te gedragen op een manier die de diversiteit en de diepgang van de Palestijnse cultuur respecteert.

Solidariteit betekent  dat je samen staat met de mensen  en niet voor hen. We benadrukken dit in onze training, daar sommige mensen een verkeerd beeld hebben van wat solidariteit is , men ziet zichzelf als een held of als een redder, wat men niet is en een dergelijke houding wordt niet getolereerd binnen onze beweging. Palestijnen zijn geen  stemlozen. Ze hebben een stem, en ze hebben ons niet nodig  om hun stem te zijn of om te protesteren in Palestina namens hen. Er is een verschil tussen de woorden “namens de Palestijnen spreken” of “het versterken van de stem van Palestijnen”.

Als solidariteit  activisten die in Palestina werken hebben we veel ervaring gekregen met de Israëlische bezetting en  apartheid en we zijn zeer vereerd dat we samen kunnen werken met de Palestijnse gemeenschap, en hen kunnen ondersteunen en om te leren van de Palestijnse activisten. Maar een groot deel van het werk van een solidariteit activist vindt plaats wanneer hij of zij terug gaat naar huis. In ons eigen land is het onze taak om te protesteren en te werken tegen medeplichtigheid van onze eigen regeringen en hun steun voor de Israëlische bezetting en apartheid. ISMers spelen een actieve rol binnen  de wereldwijde door Palestijnen  geleide Boycot Desinvestering en Sancties (BDS) beweging.

In de jaren 70 van de vorige eeuw verklaarde een Aboriginal activist uit Queensland: “Als je hier gekomen bent om ons te helpen, dan verspil je onze tijd. Maar als je gekomen omdat uw bevrijding verbonden is met de mijne, laat ons dan samen werken. “Dit betekent voor ons solidariteit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s