Oproep tot actie voor een eind aan de ‘closed military zone’ in Hebron

closed-military-zone-tel_Rumeida
Map van (de uitbreiding van) het gesloten militair gebied  – foto: Youth Against Settlements

De ISM is op dit moment actief in een campagne, om Israël onder druk te zetten de eisen serieus te nemen in de Action Alert die door 35 organisaties is ondertekend, en die oproept tot een eind aan de ‘close military zone’ in Tel Rumeida, Hebron. De ondertekenende organisaties doen een beroep aan de Israëlische autoriteiten in de stad, om zich te schikken naar Internationale wetgeving en de bepalingen van mensenrechten.
Palestijnse inwoners van Tel Rumeida hebben bijna drie maanden onder de ‘closed military zone’ geleefd. Palestijnen die in hun huizen wilden blijven, werden gedwongen zich te laten registreren. Alle overigen, inclusief familieleden, mensenrechten beschermers en medewerkers van de pers worden door Israëlische soldaten uit het gebied verbannen, terwijl kolonisten van de aangrenzende illegale Israëlische nederzettingen vrijelijk rond kunnen lopen.

protest-tent-wm-400x281 Palestijnen en internationale supporters verzamelen zich elke dag buiten het Shuhada checkpoint

Vanaf 17 januari protesteren Palestijnse activisten en inwoners van Tel Rumeida vreedzaam voor het Shuhada checkpoint, en roepen op om de ‘closed military zone’ te beëindigen.

 

gathered-waiting-w-boys-wm-400x267 Palestijnen in de rij voor het recentelijk gerenoveerde Shuhada checkpont, wachtend tot de Israëlische soldaten hen toelaten tot hun buurt Tel Rumeida
We doen een beroep op een ieder die gelooft in mensenrechten, rechtvaardigheid en vrijheid voor het Palestijnse volk, om op elke mogelijke manier te helpen. Samen zijn we sterker! We zullen updates over de campagne plaatsen, over nieuwe ontwikkeling en nieuwe acties die mogelijk zijn.

Laat ons a.u.b. weten als je enig ander idee voor actie hebt, om bekendheid te geven en druk te zetten op de Israëlische regering om de ‘closed militaire zone’ te beëindigen.

Er zijn vele mogelijkheden voor actie:

 • Neem deel aan de Thunderclap Campagne en deel het met je contacten op Facebook, Twitter, Blogs en overige sociale media.
 • Vraag de organisatie waar je voor werkt of waarmee je verbonden bent om hun naam onder de Action Alert te zetten, en een korte verklaring te geven waarom de organisatie deze campagne steunt en belangrijk vindt.
  Stuur het ondertekenverzoek naar Palreports@gmail.com voor publicatie.
 • Organiseer een event, zoals een demonstratie, presentatie of andere campagne om bekendheid te geven aan de situatie in Hebron en mobiliseer de steun in je omgeving.
 • Zoek contact met de Media in je land en verzoek hen om over de situatie van de closed military zone in Hebron en Palestina in het algemeen te rapporteren.
 • Neem deel aan onze twitter-storm, op 1 februari, 15uur Palestina tijd (14 uur West-Europese tijd), en tweet met de hashtag #EndHebronMilitaryZone.
  Dit Google Document bevat een lijst van voorbeeld-tweets om tijdens de twitter-stroom te gebruiken, die we zullen aanvullen tot 1 februari. Gebruik deze lijst en de hashtag aub NIET voor de 1st februari 15 uur! (14 uur W.E.T.)
 • Schrijf een brief naar je gekozen vertegenwoordigers, met gebruik van de voorbeeldtekst onderaan, en overtuig je vrienden en contacten om hetzelfde te doen.
 • Als je in Europa woont, doe een verzoek aan de EU vertegenwoordigers om het EU-Israël Associatie Verdrag op te schorten totdat Israël zich aan Internationale wetgeving houdt.
 • Organiseer een bezoek aan Hebron, bekijk de situatie zelf en praat met Palestijnen over de beperkingen die hen zijn opgelegd door de Israëlische bezetting. Door de omstandigheden met eigen ogen te bekijken geeft begrip van de bezetting die je niet krijgt door erover te lezen. Als je een delegatie wilt organiseren, kun je contact opnemen met de ISM in Hebron, via palreportskhalil2012@gmail.com. We kunnen je helpen en antwoord geven op elke mogelijke vraag.

 

Voorbeeld tekst voor de brief naar vertegenwoordigers
Vanaf 1 november 2015 is Tel Rumeida, de Palestijnse woonwijk van Hebron in de westelijke Jordaan oever tot gesloten militair gebied verklaard. Het verklaarde gesloten gebied omvat de Palestijnse woonwijk, terwijl het de aangrenzende illegale Israëlische nederzettingen ervan uitsluit. Palestijnse inwoners werden verplicht zich te registreren bij het Israëlische leger, op het gevaar van hun woningen te worden verbannen, terwijl Israëlische kolonisten er vrij rond kunnen lopen zonder te worden aangehouden.
Elke Palestijn die niet als inwoner geregistreerd is, internationale mensenrechten beschermers en de pers worden uit het gebied verbannen. Deze belemmering van bewegingsvrijheid is een collectieve strafmaatregel, en onwettig volgens internationaal recht.
In het centrum van Hebron worden Palestijnse en Internationale mensenrechten beschermers regelmatig aangevallen door Israëlische soldaten en kolonisten van de illegale nederzettingen in de stad, vanwege hun inspanningen om over de situatie te documenteren. Ondertussen zijn 160 Palestijnen vermoord door Israëlische soldaten en kolonisten sinds begin oktober 2015, waarvan veel incidenten volgens Amnesty International te zien zijn als buitenrechtelijke executies.
Zoals Abed Salaymeh, inwoner van Tel Rumeida en direct getroffen door de ‘Closed Military Zone’ verklaart: ” Soldaten en kolonisten maken het leven van  Palestijnen ondragelijk om hen te dwingen hun woningen vrijwillig te verlaten. Dit is een misdaad volgens internationaal recht. Ze vallen activisten aan om de waarheid tot zwijgen te brengen en te voorkomen dat de waarheid in de wereld bekend wordt.
We [Ik] doen een beroep op U om in actie te komen voor een onmiddellijke beëindiging van de ‘closed military zone’ en de belemmering van bewegingsvrijheid van Palestijnen in Hebron.
Het is de hoogste tijd voor de internationale gemeenschap om in actie te komen en van Israël te eisen dat ze zich houdt aan de internationale wetgeving en in het bijzonder aan de Geneefse Conventies, voor de bezette Palestijnse gebieden en in Israël.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s