Protesten in het centrum van Hebron

Op maandag 14 mei om 11 uur verzamelden demonstranten uit het bezette Al-Khalil zich met protestborden in het Hussein-moskee-stadion en marcheerden naar het centrum van de stad om daar rond 11.30 uur te verzamelen. Ongeveer 80 demonstranten waren aanwezig, inclusief kinderen en waarnemers.

Een aantal demonstranten ging verder naar Checkpoint 56, de afscheiding tussen Bab alZaweyeh H1 en  Shuhada Street H2.

Israëlische soldaten gooiden vanaf een dak boven het checkpoint sound granaten en traangas naar demonstranten . De meeste demonstranten waren  jonger dan 18 en niet bewapend of bedreigend voor de soldaten. Op een zeker moment kwamen 5 zwaar bewapende soldaten uit het checkpoint naar Bab-Azawieh, in H1, begonnen  met rubber omhulde stalen kogels op demonstranten te schieten en gooiden  traangas en sound granaten.  De overige soldaten bleven op het dak en schoten met scherp op demonstranten.

[foto]

Soldaten binnenvallen Bab-Azawieh in H1, AlKhalil / Hebron. De jongen op de foto links van de soldaat raakte later gewond door traangas inhalatie.

De jongen in de foto die werd weggevoerd, leed aan traangas inhalatie.

Aktivisten van de Internationale Solidariteit Beweging  gingen op onderzoek,  of er bij de demonstranten gewonden waren geraakt, en zagen dat een oudere man, na traangas inhalatie, zich naar een ambulance spoedde.

In de komende uren bevestigden ze  tezamen met een aantal andere getuigen, dat drie jongens waren neergeschoten en gewond – één door scherpe munitie en twee door met rubber omhulde stalen kogels. De slachtoffers werden naar het ziekenhuis gebracht.

Gedurende de hele dag werd door de soldaten op een dak boven Checkpoint 56 eenovervloedige hoeveelheid traangas gegooid , waarbij een 14-jarige jongen, die aan het filmen was voor een mensenrechten organisatie en een vest droeg met de naam ‘Press’,  door inademing werd verwond.

Activisten waren ook getuige van de soldaten op het dak die dansten, zongen en krijsten,  nadat ze traangas en granaten op demonstranten hadden gegooid, en vier Palestijnen hadden verwond. Op een demonstrant van c.a. 12  jaar oud die zwaaide met een ‘Great March of Return’ vlag, reageerden de soldaten met het gooien van traangas en granaten.

Israëlische kolonisten houden ’s middags een feestje in de Shuhada-straat terwijl soldaten op het dak granaten en geluidsbommen blijven gooien naar Palestijnse demonstranten in Bab Azawieh, H1.

Terwijl soldaten op het dak bleven, gingen activisten van de Internationale Solidariteitsbeweging door Checkpoint 56 naar de Shuhadastreet, nadat ze meldingen hadden ontvangen van kolonisten die er een feestje zouden hebben.
Israëlische kolonisten waaronder veel kinderen, geëscorteerd door zwaar bewapende soldaten, politie en grenspolitie, hadden een feest met muziek en ballonnen. Het feest kwam aan bij de nederzetting Beit Hadassah in de Shuhada-straat.

ISM-activisten zagen een kolonist met een geweer over zijn schouder die ballonnen uitdeelde aan kinderen. De Israëlische politie controleerde de paspoorten van de activisten, en sommeerde ze om te vertrekken.

Palestijnen protesteerden om vele redenen op deze dag: De herdenking van de nakba, of catastrofe, waarin veel van Palestina in 1948 etnisch werd gezuiverd, en de opening van de Amerikaanse ambassade in de bezette en omstreden stad Jeruzalem. In protesten in Gaza op dezelfde dag schoten de Israëlische strijdkrachten 55 ongewapende Palestijnse demonstranten dood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: