ISM verklaring n.a.v. rapport over FBI onderzoek

Onlangs heeft de Intercept een verslag gepubliceerd van een onderzoek van de FBI naar de Internationale Solidariteitsbeweging (ISM). Het zeer diepgaande onderzoek richtte zich op ISM-activisten, hun medewerkers en andere organisaties waarmee ISM samenwerkte, van 2004 tot 2006, met behulp van informanten en zowel fysiek als digitaal.

Wij van de International Solidarity Movement verwerpen dit schaamteloze misbruik van macht en  publieke middelen  in een poging om de Palestijnse solidariteit en het antibezettingsactivisme te criminaliseren, evenals de huidige campagne in sommige Amerikaanse staten om de BDS-beweging te criminaliseren. ISM-activisten worden al meer dan 19 jaar in het geheim bespioneerd door verschillende inlichtingendiensten, waaronder de Britse, Israëlische en Amerikaanse, enkel en alleen omdat ze opkomen voor de rechten van de Palestijnen.

Wij roepen degenen die vinden dat de Palestijnen recht hebben op dezelfde rechten als de rest van de mensheid op, om actie te ondernemen en het bewustzijn te vergroten over lokale, staats- en nationale pogingen om geweldloos verzet, zoals BDS en Palestijnse belangenbehartiging, te criminaliseren en om degenen die profiteren van de bezetting van Palestina te boycotten.

Een van de vele FBI-surveillancerapporten over ISM.

Volgens het Intercept-rapport werd een FBI-onderzoek gestart nadat een Amerikaanse ISM-vrijwilliger neergeschoten en gewond geraakt was door Israëlische troepen bij een protest in bezet Palestina. In plaats van onderzoek te doen naar het buitenlandse leger dat een Amerikaanse burger verwondde, die zijn door het eerste amendement beschermde recht op vreedzaam protest uitoefende, was de reactie van de FBI om het slachtoffer te onderzoeken. Terwijl de 2 primaire onderzoeken werden gelanceerd door de Los Angeles en St. Louis FBI Field Offices, waren agenten uit ten minste 11 steden betrokken bij het bespioneren van verschillende ISM-activisten en aanverwante organisaties. Met behulp van uiterst rechtse en extremistische nieuwsbronnen probeerde het onderzoek ISM in verband te brengen met internationaal terrorisme.

Na twee jaar onderzoek, meerdere rechten- en privacy-schendingen, honderden pagina’s met rapporten en tienduizenden verspilde belastingdollars, bewees het onderzoek alleen maar wat we altijd hebben volgehouden: ISM is een geweldloze beweging die zich inzet voor het beëindigen van de bezetting van Palestina met geweldloze middelen.

Het onderzoek begon met name in maart 2004, kort na de moord op de Amerikaan Rachel Corrie en de Brit Tom Hurndall (2003) door het Israëlische leger. Het onderzoek viel samen met een Israëlische overheidscampagne om ISM te de-legitimiseren en Palestijnse rechtenactivisten in diskrediet te brengen. Het weerspiegelt ook de toename in de afgelopen jaren van FBI-onderzoeken naar geweldloze activistische organisaties zoals Black Lives Matter en Antiwar.com. Vandaag de dag blijven lobbygroepen, politici en leiders in de Verenigde Staten het door het Eerste Amendement beschermde recht op vrije meningsuiting schenden door het criminaliseren van geweldloos Palestijns activisme, zoals de Boycot, Divestment, Sanctions (BDS) beweging.

“Het feit dat ISM onder dit soort uitgebreid onderzoek viel is belachelijk en een complete verspilling van belastinggeld. ISM is altijd open en transparant geweest over wie we zijn, wat we doen en waar we voor staan, en dat is waar dit land naar verluidt voor staat – vrijheid en mensenrechten”. aldus ISM mede-oprichter Huwaida Arraf

“In Dr. King’s tijd was bewaking gerechtvaardigd in termen van vermeende communistische invloed; de laatste jaren is bewaking gerechtvaardigd door vermeende associatie met terroristen. In beide gevallen namen Amerikaanse burgers geweldloze maatregelen om het hoofd te bieden aan onrechtvaardigheid en onderdrukking.”

Originele engelstalige tekst van de verklaring: ISM activist spied on by the FBI, Mark Chmiel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: