Op aandringen van kolonisten arresteren Israëlische troepen Palestijnse kinderen die wilde bloemen plukken

Bron: Yumna Patel 
mondoweiss 11 maart 2021 (EN)~~~

“Dit was duidelijk een poging van de kolonisten om de jongens te intimideren door de soldaten in te zetten,” vertelt ooggetuige Basel Adrah aan Mondoweiss. “Ze hebben niets gestolen of beschadigd. Het enige wat ze deden was akoub plukken. Is dit een misdaad?”

Israëlische troepen arresteerden woensdag vijf Palestijnse kinderen, variërend tussen de leeftijd van acht en 13 jaar, in de zuidelijke Hebron Hills van de zuidelijke bezette Westelijke Jordaanoever, wat tot verontwaardiging leidde onder lokale en internationale voorvechters van de mensenrechten.

De video’s van de arrestatie gingen viral op de sociale media en tonen een grote groep gemaskerde en gewapende Israëlische soldaten die de kinderen met geweld arresteerden. De kinderen waren zichtbaar gealarmeerd en bang toen ze in een Israëlische militaire jeep werden gesleept.

“De kinderen waren overrompeld en hadden geen idee wat er met hen gebeurde en waarom,” vertelde Basel Adrah, een lokale activist uit het Masafer Yatta gebied aan Mondoweiss.

Volgens Adrah, die een ooggetuige was van de arrestatie en een van de video’s filmde die op sociale media werden verspreid, verhinderden de soldaten, die hij beschreef als “onnodig agressief”, omstanders om de jongens te benaderen en hen te helpen.

Op een video van de gebeurtenis, gepubliceerd door de Israëlische mensenrechtengroep B’Tselem, is te zien hoe een oudere jongen probeert een van de kinderen uit de greep van de soldaten te bevrijden, waarop hij door een andere soldaat wordt gegrepen en samen met de jongens naar de jeeps wordt gesleept.

Een volwassen man op de achtergrond schreeuwt tegen de soldaten: “Schamen jullie je niet om kinderen te arresteren? Dit is crimineel werk.”

“Ik voelde me zo hulpeloos op dat moment,” vertelde Adrah aan Mondoweiss, terwijl hij vertelde over de wanhopige kreten van de kinderen terwijl ze smeekten bij de soldaten om hen te laten gaan.

“Je wilt iets doen en proberen de kinderen te helpen, maar omdat we te maken hebben met de bezetting en de kolonisten, is het enige wat we kunnen doen filmen wat er gebeurt,” zei hij.

Volgens Adrah werden de jongens overgebracht naar de nederzetting Kiryat Arba bij Hebron, waar Israëlische soldaten hen urenlang ondervroegen voordat ze hen uiteindelijk in de buurt van hun families vrijlieten.

Twee van de jongens, 12 en 13 jaar oud, kregen een dagvaarding om op zondag 14 maart opnieuw voor Israëlische ondervragers te verschijnen.

De bevelen van de kolonisten opvolgen

Op woensdagochtend zwierven de vijf jongens door de heuvels van Masafer Yatta, een cluster van Palestijnse dorpen en gehuchten ten zuiden van Hebron, en plukten de seizoensgebonden wilde bloem akoub om mee naar huis te nemen naar hun families, een praktijk die eerder verboden was door de Israëlische autoriteiten.

De akoub wordt door de Palestijnen gewaardeerd om zijn geneeskrachtige eigenschappen en zijn culinaire veelzijdigheid. Het is een kostbare delicatesse die slechts één seizoen van het jaar bloeit, en die in het voorjaar veel aftrek vindt bij de Palestijnen.

“De jongens waren akoub aan het plukken op een stuk land in de buurt van de kolonistenpost Havat Maon, en op dat moment begonnen de kolonisten hen lastig te vallen,” vertelde Adrah aan Mondoweiss.

“Ook al hadden de kolonisten er een probleem mee dat de kinderen daar waren, de jongens overtraden geen enkele wet,” zei Adrah.

In een video die op Twitter werd gepubliceerd door de Israëlische journalist Roy Sharon, leken bewakingsbeelden van de buitenpost Havat Maon te tonen hoe de jongens een kooi naderden die naar verluidt van een papegaai was, binnen de bebouwde kom van de buitenpost.

In een andere tweet beweerde Sharon dat de beelden bewezen dat de kinderen geen akoub aan het plukken waren toen ze door de kolonisten naar buiten werden gejaagd.

Op een ander door B’Tselem gepubliceerd beeldmateriaal van de momenten voorafgaand aan het incident is echter duidelijk te zien dat de groep jongens akoub plukt en in emmers doet wanneer twee gemaskerde kolonisten hen naderen.

Volgens verklaringen van Adrah en andere ooggetuigen van de gebeurtenissen van woensdag, begonnen de kolonisten de jongens uit het gebied te jagen en dwongen hen hun emmers, vaten en de akoub die ze hadden geoogst achter te laten, die vervolgens door de kolonisten in beslag werden genomen.

“De kolonisten in dit gebied zijn notoir gewelddadig, en vallen routinematig de kinderen uit Masafer Yatta lastig op weg naar school, waarbij ze langs de nederzetting moeten,” zei Adrah, eraan toevoegend dat de kolonisten een geschiedenis hebben van fysiek geweld tegen Palestijnse herders die hun schapen in het gebied laten grazen.

Tijdens hun vlucht voor de kolonisten vluchtten de jongens naar verluidt in de richting van het dorp at-Tuwani in Masafer Yatta, op welk punt ze werden ingehaald door de groep Israëlische soldaten, en dezelfde kolonisten die hen hadden achtervolgd buiten Havat Maon.

“Ikzelf en andere activisten in het gebied waren geschokt toen ik zag dat de kolonisten in wezen bevelen gaven aan de soldaten,” zei Adrah. “Zij [kolonisten] vertelden hen [soldaten] ‘doe dit’, ‘doe dat’, arresteer die jongen daar’.”

De soldaten “namen duidelijk bevelen aan van de kolonisten”, zei Adrah, die eraan toevoegde dat de kolonisten de jongens beschuldigden van het beschadigen van hun eigendommen en van het proberen te stelen van vogels uit de nederzetting.

“Dit was duidelijk een poging van de kolonisten om de jongens te intimideren door de soldaten, die tot hun beschikking staan, te gebruiken om hen voor niets te arresteren,” zei Adrah. “Ze hebben niets gestolen of beschadigd. Het enige wat ze deden was akoub plukken. Is dit een misdaad?”

Een geschiedenis van geweld

De detentie van de vijf jongens op woensdag werd algemeen veroordeeld door mensenrechtenactivisten

Defense for Children International – Palestine (DCIP) schat dat elk jaar ongeveer 700 Palestijnse kinderen worden vastgehouden door de Israëlische strijdkrachten, velen van hen onder de leeftijd van 12 jaar – de minimumleeftijd voor strafrechtelijke verantwoordelijkheid volgens de Israëlische militaire en civiele wetgeving.

Inwoners van Masafer Yatta verklaarden dat de detentie van de jongens deel uitmaakt van een lange geschiedenis van geweld tegen hun gemeenschappen, die volgens hen de laatste maanden is toegenomen.

De cluster van Palestijnse steden en dorpen in Masafer Yatta liggen in gebied C, de meer dan 60 procent van de Westelijke Jordaanoever dat volledig onder Israëlische burgerlijke en veiligheidscontrole staat. Een groot deel van het gebied is aangewezen als militaire schietzone, waardoor de bewoners blootstaan aan live militaire training, routinematige huisverwoestingen en de constante dreiging van verdrijving uit hun huizen.

Momenteel zijn er 1.000 Palestijnen in Masafer Yatta die met uitzetting door het Israëlische leger worden bedreigd. Bovendien heeft de voortdurende uitbreiding van nederzettingen in het gebied de toegang van Palestijnen tot het land in het gebied verder beperkt, en hen blootgesteld aan gewelddadige aanvallen van de Israëlische kolonisten.

Tussen 2006 en 2013 heeft B’Tselem de sloop gedocumenteerd van 64 woongebouwen in de gemeenschappen van Masafer Yatta, waar 346 mensen woonden, onder wie 155 minderjarigen.

In de afgelopen maanden is gedocumenteerd dat Israëlische troepen Palestijnse waternetwerken in Masafer Yatta hebben vernietigd, huizen hebben gesloopt, en in een geval dat wereldwijde aandacht trok, hebben soldaten een Palestijnse man uit het gebied neergeschoten en verlamd toen hij probeerde te voorkomen dat de soldaten de generator van zijn familie in beslag namen.

Nasr Nawajaa, een veldonderzoeker van B’Tselem en inwoner van Masafer Yatta vertelde Mondoweiss dat de situatie in Masafer Yatta “elke dag erger wordt.”

“De militaire schietzone en de uitbreiding van de nederzettingen in Masafer Yatta heeft een grote tol geëist van de Palestijnen hier en ons leven,” zei Nawajaa. “Ze gaan door met het confisqueren van ons land en het aan de kolonisten te geven.”

Nawajaa zei dat terwijl de kolonisten, zoals die in Havat Maon, hun grenzen illegaal mogen uitbreiden en het land mogen gebruiken voor landbouw en veeteelt, de Palestijnen in Masafer Yatta verstoken blijven van de meest elementaire middelen, zoals water en elektriciteit.

“Israël weigert ons aan te sluiten op het water- en elektriciteitsnetwerk. Als we proberen ons aan te sluiten op het waternetwerk, of internationale hulporganisaties proberen dat te doen, komt Israël en vernietigt onze leidingen,” zei hij, eraan toevoegend dat op donderdagochtend Israëlische troepen een waternetwerk in het gebied vernietigden dat 50-60 Palestijnse gezinnen bediende.

“Zoals we gisteren zagen met de gewelddadige arrestatie van de kinderen, blijft de Israëlische bezetting elke internationale en humanitaire wet schenden tegen Palestijnen in Masafer Yatta en de rest van de West Bank,” zei Nawajaa.

“De internationale gemeenschap moet opstaan en de wet handhaven. De verwoestingen, aanvallen op onze kinderen, voortdurende arrestaties – dit zijn allemaal misdaden waarvoor Israël ter verantwoording moet worden geroepen.”

Topfoto: Een Israëlische soldaat houdt een Palestijnse jongen vast in de wijk Masafer Yatta op 10 maart 2021. (Foto: B’Tselem)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: