Na het filmen van de arrestatie van vijf jongens, zegt B’Tselem veldonderzoeker dat de Israëlische Shin Bet hem “bedreigde

Door Yumna Patel 29 maart 2021 ~~~

Nasr Nawaja’a vertelt Mondoweiss dat de intimidatie door Israëlische kolonisten en de Shin Bet is toegenomen sinds een video die hij opnam waarop de arrestatie van Palestijnse kinderen te zien is, internationaal de krantenkoppen haalde.

Eerder deze maand haalden Palestijnen in de bezette Zuidelijke Hebron Heuvels van de Westelijke Jordaanoever de krantenkoppen, nadat een video werd gepubliceerd van Israëlische soldaten die vijf jonge Palestijnse kinderen arresteren, allen tussen de 8 en 13 jaar oud.

De video, waarop een grote groep gewapende soldaten te zien was die de bange jonge jongens vasthielden, werd gefilmd door een veldonderzoeker van de Israëlische mensenrechtengroep B’Tselem, en ging viraal op de sociale media.

Mensenrechtenorganisaties en activisten van over de hele wereld veroordeelden het optreden van het Israëlische leger tegen de jongens, en beweerden dat zij ten onrechte werden vastgehouden terwijl zij wilde kruiden en groenten plukten in een bergachtig gebied in de buurt van een illegale Israëlische nederzetting.

De Palestijnse man die het incident filmde, Nasr Nawaja’a, werd samen met andere veldonderzoekers en B’Tselem medewerkers door sommige Israëlische functionarissen beschuldigd van het “in scène zetten” van het hele incident, waarbij ze zelfs zo ver gingen te zeggen dat B’Tselem “[de] kinderen stuurde om een misdaad te begaan” om “nietsvermoedende journalisten in de val te lokken om leugens over [Israël] te verspreiden”.

Nawaja’a vertelde Mondoweiss dat hij door zijn werk als veldonderzoeker en documenteerder van Israëlische schendingen, gewend is geraakt aan beschuldigingen zoals die waarmee hij te maken kreeg na de detentie van de vijf jongens, en zei dat “het bij het werk hoort.”

Naast de beschuldigingen waarmee hij vaak te maken krijgt van liegen en het verzinnen van Israëlische aanvallen op Palestijnen in de zuidelijke Hebron heuvels – ondanks het feit dat hij vaker wel dan niet videobewijs heeft van zulke incidenten – zegt Nawaja’a dat hij vaak te maken krijgt met routinematige pesterijen van Israëlische soldaten en veiligheidsbeambten vanwege zijn werk.

Slechts een paar dagen nadat de video van de arrestatie van de jongens door B’Tselem werd gepubliceerd, werd Nawaja’a naar eigen zeggen opgeroepen voor een verhoor door de Shin Bet, Israëls binnenlandse inlichtingendienst, en werd hij gewaarschuwd om “geen problemen meer te veroorzaken voor het leger”.

“Ik passeerde een van de militaire controleposten in de buurt van mijn huis in het dorp Susiya, toen de soldaten mijn ID controleerden en me ongeveer 40 minuten tegenhielden, en weigerden me te laten passeren,” vertelde Nawaja’a aan Mondoweiss.

Nawaja’a zei dat een van de soldaten hem toen een telefoon overhandigde, met aan de andere lijn een Shin Bet officier, die zichzelf voorstelde als “Kapitein Eid,” de officier die de leiding had over het gebied van de zuidelijke Hebron Heuvels.

“Hij zei me dat ik twee opties had: me door de soldaten laten opsluiten en me onmiddellijk naar zijn kantoor brengen voor ondervraging, of me de volgende dag zelf aangeven. Dus koos ik de tweede optie,” zei Nawaja’a.

Toen Nawaja’a voor ondervraging verscheen in het kantoor van de Israëlische Burgerlijke Administratie op een kruispunt tussen de districten Bethlehem en Hebron, zei hij dat zijn lichaam werd gefouilleerd en al zijn bezittingen werden gescand voordat hij een ondervragingskamer werd binnengeleid en alleen gelaten gedurende ongeveer 15-20 minuten. Daarna werd Nawaja’a naar een andere verhoorkamer gebracht, waar hij kapitein Eid ontmoette.

“Hij vertelde me dat ik me ‘bemoeide’ met het ‘werk’ van de soldaten en hun ‘banen’ in het Masafer Yatta gebied,” herinnerde Nawaja’a zich, eraan toevoegend dat de kapitein hem vroeg waarom hij altijd “chaos veroorzaakte en de soldaten bedreigde.”

Nawaja’a zei dat kapitein Eid hem toen begon te bedreigen “op een indirecte manier,” door te vragen of hij zich herinnerde wat er gebeurde met Harun Abu Aram – een 26-jarige Palestijnse man uit het Masafer Yatta gebied die in januari werd neergeschoten en verlamd raakte door Israëlische soldaten, toen hij probeerde de generator van zijn familie te redden van inbeslagname door het leger.

“Hij zei dat de soldaten hem [Abu Aram] per ongeluk neerschoten, en dat dat soort ongelukken misschien weer kunnen gebeuren, dus ‘je moet voorzichtig zijn’,” zei Nawaja’a. “Ik had het gevoel dat hij me bedreigde en probeerde me een boodschap te sturen.”

“Ik vertelde de kapitein dat alles wat ik doe legaal is en dat ik gewoon mijn werk doe met een mensenrechtenorganisatie,” zei Nawaja’a. “Ik vertelde hem dat wanneer ik deze incidenten film en documenteer, ik op geen enkele manier van invloed ben op het ‘werk’ van de soldaten.”

Kapitein Eid vertelde Nawaja’a vervolgens dat hij “in de gaten werd gehouden,” en dat de Shin bet “alles wat hij deed” in de gaten hield.

Volgens een verslag van Haaretz over het verhoor met kapitein Eid, zei de Shin Bet in een verklaring dat “in geen enkel stadium de vertegenwoordiger van de Shin Bet de heer Nawaja’a heeft bedreigd – noch expliciet noch als een hint.”

“Van begin tot eind was de hele zaak bedreigend en intimiderend,” vertelde Nawaja’a aan Mondoweiss. “Waarom zouden ze me anders aanhouden bij checkpoints, me oproepen voor ondervraging en me vertellen dat ze me in de gaten houden?” vroeg hij, eraan toevoegend dat “dit duidelijke tactieken van intimidatie zijn.”

Nawaja’a vertelde Mondoweiss dat sinds hij werd ondervraagd door de Shin Bet, zijn naam nog steeds wordt gemarkeerd bij Israëlische militaire checkpoints, wat resulteert in urenlange vertragingen die vaak moeten worden opgelost door zijn advocaat.

“De soldaten houden me urenlang aan zonder enige reden, en laten me meestal alleen gaan als mijn advocaat tussenbeide komt en hen zover krijgt dat ze me vrijlaten,” zei Nawaja’a.

Hij zei dat de aanhoudingen een aanzienlijke invloed hebben gehad op zijn dagelijks leven, vanwege het feit dat hij vaak meerdere militaire controleposten per dag moet passeren om van zijn huis in Susiya naar andere gebieden in het Hebron-district te reizen.

Nawaja’a zei dat het feit dat hij het doelwit is van de Israëlische autoriteiten “duidelijk is dat mijn werk een bedreiging voor hen is”.

“We weten dat ons werk hen stoort omdat wij degenen zijn die documenteren, en getuige zijn van alle schendingen die zij dagelijks begaan in Masafer Yatta en heel Palestina, en wij zijn degenen die al hun misdaden aan de wereld laten zien,” zei hij.

Naast de intimidatietactieken van de Israëlische veiligheidsagenten, zegt Nawaja’a dat hij zich steeds meer zorgen maakt over bedreigingen tegen zijn leven door Israëlische kolonisten in het Masafer Yatta-gebied.

“In de afgelopen weken, telkens wanneer ik een incident film waarbij de kolonisten betrokken zijn, beginnen velen van hen mij lastig te vallen en mij zelfs bij mijn naam te noemen,” zei Nawaja’a, eraan toevoegend dat hij het vreemd en “verontrustend” vond dat de kolonisten hem bij naam kenden – iets wat nog nooit eerder was gebeurd.

“Het voelt heel erg als een gecoördineerde inspanning tussen de kolonisten en de soldaten om door te gaan met het intimideren van activisten, mensenrechtenactivisten, en de Palestijnen in Masafer Yatta,” zei Nawaja’a.

Palestijnen in de zuidelijke Hebron Hills, zoals Nawaja’a, hebben veel last van de Israëlische bezetting en alle ontberingen van leven onder militaire controle.

Gelegen in de zuidelijke bezette Westelijke Jordaanoever, zijn de Zuidelijke Hebron Heuvels een uitgestrekt landelijk gebied dat meer dan een dozijn Palestijnse dorpen en enclaves omvat, en dat door zijn bewoners bekend staat als Masafer Yatta, of “Groot Yatta”, verwijzend naar het gebied rond de grote Palestijnse stad Yatta.

Masafer Yatta staat onder de volledige controle van het Israëlische leger en werd in het kader van de Oslo-akkoorden aangewezen als “Area C”, waardoor elke vorm van Palestijnse bouw illegaal werd en onderhevig werd aan Israëlische huisverwoestingen.

Terwijl de Israëlische regering systematisch Palestijnse bouw en ontwikkeling tegenhoudt, heeft zij in de loop der jaren honderden hectaren land toegewezen voor illegale Israëlische nederzettingen en buitenposten.

Bovendien werd meer dan 7.000 hectare grond in Masafer Yatta, waar ongeveer 13.000 Palestijnen wonen, in de jaren tachtig tot militaire schietzone verklaard en wordt sindsdien routinematig door het Israëlische leger gebruikt voor operaties en trainingen in het gebied.

De ligging in zone C, een schootsveld, en omgeven door nederzettingen en buitenposten heeft de Palestijnen in Masafer Yatta vatbaar gemaakt voor routine-aanvallen van zowel de Israëlische veiligheidstroepen als de gewapende kolonisten in het gebied.

“In Masafer Yatta zijn er voortdurend aanvallen van de kolonisten op de boeren en hun vee, en aanvallen van soldaten in de vorm van arrestaties en huisverwoestingen,” vertelde Nawaja’a aan Mondoweiss.

“Dit is allemaal onderdeel van Israëls doel om ons bang te maken zodat we ons land verlaten,” zei hij. “De internationale gemeenschap moet naar onze documentatie kijken en die serieus nemen, en gebruiken om op te treden, en de misdaden tegen Palestijnen in Masafer Yatta en in de hele rest van Palestina te stoppen.”

Topfoto: Nasr Nawaja’a in Israëlische detentie in januari 2016 (Foto: Oren Ziv, Activestills via B’Tselem)


lees ook:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: