Doe mee!

Doe mee in Palestina !

Hartelijk dank voor je interesse in het meedoen met het geweldloze verzet tegen de Israëlische bezetting in Palestina! Dit is een niet licht te nemen besluit en hij wordt zeer gewaardeerd.
Neem alsjeblieft de tijd om onderstaande informatie goed te bestuderen. Hopelijk beantwoordt het de meeste van je vragen over in actie komen met de ISM. Als je nog vragen hebt die niet beantwoord zijn, neem dan contact met ons op, we beantwoorden ze graag. Ook kunnen we vertellen over onze eigen ervaringen en kunnen we bij voldoende belangstelling (meer dan 2-3- mensen) een pre-training organiseren in Nederland.
We kijken er naar uit je in Palestina te mogen verwelkomen!

Veel solidariteit,
ISM-Nederland.

Reisinformatie en tips

De Israëlische autoriteiten controleren en beheersen alle grenzen van Palestina, en in het verleden zijn bezoekers van Palestina bij alle grensposten de toegang geweigerd. Toch is het mogelijk om Palestina te bereiken.
Ondanks dat de Israëlische autoriteiten ontkennen een beleid te hebben voor het tegenhouden van ISM vrijwilligers, worden alle mensen die hiervan verdacht worden toch de toegang geweigerd. Hetzelfde gebeurt met andere mensenrechten-activisten, NGO-personeel en individuen die interesse tonen in het bezoeken van Palestina, of sympathie hebben voor de Palestijnse strijd.
Mensen die uit solidariteit Palestina bezoeken en/of mee willen doen met het geweldloze verzet staan hierom voor een moeilijke keuze. Als ze hun werkelijke reisdoelen bekennen aan de Israëlische grenssoldaten (Israel Border Police), of enige sympathie laten blijken voor de ISM, zullen ze hoogstwaarschijnlijk niet binnengelaten worden of zelfs op het volgende vliegtuig terug naar huis geplaatst worden. Als ze andere redenen aangeven voor hun bezoek, maar dit wordt door de grens controle niet geloofd, kunnen ze beschuldigd worden van liegen. Ook dan wordt toegang geweigerd.

Geconfronteerd met dit dilemma, kiezen de meeste activisten ervoor om niet te praten over hun plannen, of zelfs hun interesse om Palestina te bezoeken. In plaats daarvan geven ze andere redenen voor hun bezoek, zoals interesse in ‘het Heilige Land’, een Israëlische vriend(in) bezoeken, toerisme, etc. Deze activisten hebben over het algemeen een goed doordacht plan, inclusief (fictieve) slaapplekken, bestaande Israëlische contacten, met telefoonnummer en adressen.
Het is heel waarschijnlijk dat bij aankomst op het vliegveld of aan de grens je bagage doorzocht wordt. Als je materiaal of informatie bij je hebt dat te maken heeft met Palestina, of ISM, of als je op andere wijze interesse toont voor Palestijnen, zul je langdurig verhoord worden, en mogelijk de toegang worden geweigerd.

Er zijn 3 verschillende manieren om naar Palestina te reizen;

1. Via Tel Aviv (Ben Gurion vliegveld)
2. Via Jordanië (Allenby Bridge, Sheikh Hussein Bridge of Aqaba)
3. Via Egypte (Grens bij Taba)

Al deze grenzen staan onder Israëlische controle, waarna je Palestina binnenkomt door de checkpoints. De meest voor de hand liggende plaatsen zijn goed te bereiken met (taxi-) busjes vanuit Jeruzalem.

Als je eerlijk wilt zijn over je bestemming.

Als je ervoor kiest om je als ISM-vrijwilliger te identificeren bij de grens, moet je je schrap zetten voor onmiddellijke opsluiting bij aankomst. Je kan deportatie aanvechten in een rechtszaak bij het Israëlische strafhof. Denk eraan een advocaat in te schakelen, en de ISM van te voren van je plannen op de hoogte te brengen.
Op het vliegveld van Ten Aviv zal je in een cel worden geplaatst, tot je op een vliegtuig terug naar je land van vertrek gezet wordt. Dit gebeurt over het algemeen binnen 24 uur, behalve als je (fysiek) weigert het vliegtuig in te stappen, en/of het vliegtuig personeel vertelt dat je je niet aan de veiligheidsinstructies zal houden.
Als je je bij de grens identificeert als ISM-vrijwilliger zal je worden gedwongen terug te keren naar Jordanië of Egypte, hoogstwaarschijnlijk zonder de mogelijkheid de deportatie juridisch aan te vechten.

Aankomst in Tel Aviv

Bij aankomst op het Ben Gurion vliegveld zal je door verschillende grenssoldaten ondervraagd worden. Neem nadat je door de grenscontrole heen bent gekomen een “shuttle” bus naar Jeruzalem, die je rechts bij de uitgang van het vliegveld kunt vinden. De bus wacht tot hij vol (10 personen) zit en rijdt dan voor 40 New Israeli Shekel (NIS) per persoon naar Jeruzalem. Je kunt zelf aangeven waar in Jeruzalem je er uit wilt, vraag naar de Damascus Gate (in het Arabische deel van Jeruzalem).

Aankomst in Jordanië

Als je via Jordanië komt, zal je door de Israëlische grenspolitie ondervraagd worden als je bij de grens aankomt. Ze zullen willen weten ‘waarom je naar Israël komt’ via Jordanië. Als je vanuit het Queen Alia vliegveld van Amman direct naar de grens toegaat zullen ze vragen waarom je niet direct via Tel Aviv vliegt.
Als ze je het land niet in laten zul je via de landsgrenzen bij Jordanië en Egypte niet teruggestuurd worden naar je land van vertrek, maar zul je terug naar Jordanië of Egypte worden gestuurd. Daar staat het je vrij om over je vervolgstappen te besluiten.
Om via Jordanië te reizen zijn er drie plekken waar zich grensovergangen bevinden.
1. Aqaba/Eilat in het zuiden: deze grensovergang is het verste weg en niet echt aan te raden, behalve als je Aqaba in Jordanië wil bezoeken. Deze grensovergang is ongeveer 4 uur vanuit Amman per bus of taxi. Van hier is het nog 4,5 uur naar Jeruzalem per bus.
2. Allenby Bridge: dit is de meest voor de hand liggende grensovergang, die het dichtste bij zowel Amman, Jordanië als Jeruzalem is. Het kost ongeveer 20 Jordaanse dinar (ongeveer 30 euro) voor een taxi van het vliegveld in Amman tot de grens. Dit is de enige grensovergang waar Palestijnen die over de ‘juiste’ papieren beschikken vanuit de Westelijke Jordaanoever het land uit kunnen en het is er druk. Als je de grens over bent is het geen probleem om een gedeeld taxi busje naar Jeruzalem te vinden. Het is heel belangrijk om, als je ook terug reist via deze weg een ‘multiple-entry’ visum te regelen bij het vliegveld of al vanuit je land van vertrek, vóórdat je bij deze grensovergang bent. Dit is zo belangrijk omdat dit geen officiële grensovergang naar Jordanië is, en je hier dus geen nieuw visum kan krijgen bij terugkomst in Jordanië. Zonder geldig visum is het onmogelijk om via deze brug terug te komen in Jordanië. Twee andere opties zijn dan naar de Jordaanse ambassade in Tel Aviv te gaan en daar een visum te regelen, of een van de overige grensovergangen naar Jordanië te nemen.
3. De Sheikh Hussein Bridge in het noorden: Wees er, als je deze brug neemt, zeker van dat de taxi chauffeur vanuit bijvoorbeeld Amman begrijpt dat je naar de SHEIKH Hussein Brug wilt gaan. Hij wordt namelijk makkelijk verward met de Malik Hussein Bridge, een andere naam voor de Allenby Bridge. Het kost ongeveer 35 Jordaanse dinars, ongeveer 50 euro. Deze grensovergang is rustiger dan de Allenby Bridge, maar verder weg van Jeruzalem. Dit is wel een officiële grensovergang naar Jordanië en je kunt hier dan ook wel een visum voor Jordanië regelen.

Aankomst in Taba, Egypte

Taba is een Egyptisch toeristenplaatsje in het noorden van de Sinaïwoestijn, op ongeveer 8 uur per bus vanaf Caïro. Deze bussen zijn relatief goedkoop en gaan enkele keren per dag van Caïro naar Taba. De situatie bij de grensovergang is vergelijkbaar met deze bij Jordanië. Vanaf Taba is de dichtstbijzijnde Israëlische stad Eilat, op 4,5 uur busreis van Jeruzalem vandaan.

Conclusie

De meest simpele manier is om direct naar Tel Aviv te vliegen. De voordelen van de grenzen over land is dat de controle eventueel iets minder streng is, en dat je, als de toegang wordt geweigerd, niet terug naar je land van vertrek wordt gestuurd, maar nog tijd in de regio kan besteden. De controle op het vliegveld van Tel Aviv is streng en ze zijn wantrouwend, hoewel behoorlijk wat mensen geluk hebben en de meeste van onze activisten het land met een goede smoes toch inkomen, vooral als het je eerste keer is.
Wanneer je in Jeruzalem bent en in contact bent gekomen met de ISM, regelen we dat je aan de eerstvolgende training mee kunt doen.

Kosten
Naast de kosten voor je vliegtuigticket, kun je verwachten om ongeveer 100 tot 150 euro per week in Palestina kwijt te zijn Dit is inclusief eten, slaapplek, en vervoer.
Extra kosten zijn er nog voor een mobiele telefoon en beltegoed, het is zeer aan te raden om goed bereikbaar te zijn.

Bagage

Het is altijd verstandig om je bagage niet te zwaar te maken. Neem wel goede schoenen, genoeg sokken, een grote rugzak en een kleinere tas om dagelijks te gebruiken mee. We vragen al onze activisten om respect te tonen voor de cultuur waar we in werken. Dit betekent dat je kleren draagt die je lichaam bedekken. Voor vrouwen is het gepast om lange mouwen te dragen, en je borstkas, middenrif en schouders niet te tonen. We raden het dragen van lange broeken aan, korte rokjes zijn ongepast, en langere rokken doen denken aan de kolonisten. Voor mannen, zijn T-shirts in principe oké, maar je zou er uit solidariteit met je vrouwelijke mede-activistes voor kunnen kiezen om je armen bedekt te houden. Korte broeken zijn niet gepast.
Mensen met piercings, tattoo’s en/of dreadlocks kunnen een hoop extra aandacht verwachten, in het bijzonder van kinderen.
Als je een tijdje blijft is het goed om boeken, instrumenten of muziek mee te nemen, om wat afleiding te kunnen opzoeken. Pas op voor boeken of materiaal die interesse laten zien voor Palestina, of de Arabische wereld.

Waar je verblijft

Internationale activisten verblijven in steden en dorpen op de Westelijke Jordaanoever (de West Bank). Accommodatie wordt verzorgd door de lokale coördinatoren in ISM-huizen, en in speciale gevallen bij Palestijnse families thuis. De eerste maand vragen we een bijdrage van 40NIS (ongeveer 8,50 Euro) per nacht, dus houd rekening met deze kosten. Dit geld gaat direct naar het onderhoud van het appartement, de betreffende families, of wordt op een andere manier in de vrijwilligers-accommodatie gestoken.
Wie langer dan 1 maand aan een stuk in de ISM-huizen verblijft hoeft alleen de eerste maand te betalen, hierna is het gratis.
.
Bij aankomst

Neem bij aankomst in Tel Aviv, of Jeruzalem, contact op met de ISM West Bank international coordinator, die je meer details zal geven over de training. Als je belt vanuit Palestina, bel dan mobiel 059 229 5627 . Het internationale nummer (buiten Palestina) is  : +972 59 229 5627.

Aanmelden

De ISM heeft geen officiële aanmeldingsprocedure, voor aanvang van je training in Palestina. Je hoeft je dus niet vanuit je land van vertrek aan te melden, voordat je reis begint. Wel raden we je aan om voor je ons komt versterken in Palestina, contact op te nemen met de lokale (Nederlandse) steungroep, die de meeste vragen kunnen beantwoorden en je beter kunnen voorbereiden op ons werk ter plekke, de reis en de grenscontrole (ismnederland@gmail.com).

Dus dat is het, je besluit zelf wat het beste voor jou is om Jeruzalem te bereiken. Laat ons weten als je nog vragen hebt.

Tot in Palestina!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: