Training

Training

Wanneer mensen zich aanmelden als vrijwilliger voor ISM, stellen we de voorwaarde dat ze een tweedaagse training volgen. We gaan het hebben over geweldloze strategieën en theorie, het maken van beslissingen in groepen en over culturele verschillen/aandachtspunten m.b.t. leven en werken in Palestina. Deze zaken helpen activisten zich voor te bereiden voor demonstraties en acties waar ISM aan deelneemt, gericht tegen de voortdurende Israëlische bezetting.

Trainingen worden elke woensdag en donderdag gehouden in Ramallah, buiten de vaste campagne-periodes geldt dat er een training is als tenminste vier mensen zich aanmelden. Je moet proberen te arriveren op de zondag of maandag voor de training, zodat je de tijd goed kunt benutten en je niet lang hoeft te wachten op de training.

Als je hier aankomt (in ’48 Palestina/”Israël”) , neem dan direct contact op met de ISM West Bank international coordinator, die je meer details zal geven over de training. Als je belt vanuit Palestina, bel dan mobiel 059 530 7448 . Het internationale nummer (buiten Palestina) is  : +972 59 530 7448

De training kost 100 shekels (ongeveer 21 Euro), dit is voor vier maaltijden, een overnachting, de bus naar Ramallah en de training zelf. Mocht er geld overblijven, dan is dat voor de huur, elektra en water.

Als je zelf een trainer bent in geweldloze directe-actie en je komt voor een aantal maanden naar Palestina, laat het ons dan weten. We hebben altijd meer trainers nodig !!

Solidaire groeten,

ISM Training Committee

De training zal bestaan uit de volgende onderdelen :

Verwachtingen en Angsten

We zullen discussiëren over onze verwachtingen en angsten m.b.t. je tijd in Palestina en werken met ISM. Gedurende de training zullen we ervoor proberen te zorgen dat de angsten van iedereen worden aangekaart.

Cultuur

De Palestijnse cultuur is erg verschillend van “Westerse culturen”, waar veel internationals vandaan komen. In dit onderdeel zullen we praten over hoe internationals de cultuur kunnen respecteren. We zullen discussiëren over culturele verschillen en aandachtspunten waar we aan moeten denken als we leven en werken in Palestijnse steden en dorpen.

Het Geweldloze Spectrum

We zullen een spectrum gebruiken om te discussiëren over de visies op gewelddadige en geweldloze acties en of deze acties effectief of ineffectief zijn in de context van het Palestijnse verzet. We zullen discussiëren over wat de lange-termijn gevolgen zijn van onze acties voor Palestijnen die in de regio’s leven waar wij werken.

ISM Principes en Structuur

We vragen iedereen die werkt met ISM om zich te houden aan onze drie principes : coördinatie door Palestijnen, geweldloosheid en het werken in groepen. We zullen praten over wat deze drie principes betekenen en het ook hebben over de structuur van ISM in de core group, de ISM-regio’s, de ISM working committees (m.b.t. rechten, media, financieel, problem-solving, en campagne-coördinatie) en betreffende internationale vrijwilligers.

Consensus Besluitvorming

ISM is overtuigd van het werken op basis van consensus. We zullen uitleggen wat consensus is en hoe we dat effectief kunnen inzetten. We zullen een aantal technieken uitleggen om dit proces te faciliteren. Verder zullen we praten over hoe we zelf vergaderingen kunnen beleggen en zullen we rollenspellen organiseren in het kader van het snel nemen van beslissingen tijdens demonstraties en acties.

Seksuele Intimidatie en Aanranding

Seksuele intimidatie en aanranding komen overal ter wereld voor en het kan iedereen overkomen. Helaas hebben we de laatste tijd veel gehoord over seksuele intimidatie en aanranding van met name vrouwen in de West Bank. We hebben dit onderdeel opgenomen zodat hopelijk seksuele intimidatie en aanranding kunnen worden voorkomen, om te kijken wat te doen in het geval het wel gebeurt, en hoe we allemaal kunnen helpen om deze dingen tegen te gaan en slachtoffers te ondersteunen.

Regionale updates

We zullen zorgen voor regionale updates m.b.t. alle gebieden waar ISM actief is, zodat mensen kunnen beslissen in welke regio ze willen verblijven als ze werken met ISM.

Reageren op geweld

Als je naar demonstraties gaat, zul je waarschijnlijk geconfronteerd worden met wapens die gebruikt worden door Israëlische militairen, zoals traangas, sound grenades, rubber-coated steel bullets, en – veel minder vaak – scherpe munitie. We zullen discussiëren hoe we ons op geweldloze wijze kunnen beschermen tegen deze wapens. Ook praten we over geweld gepleegd door “settlers” (illegale kolonisten).

Media

Dit onderdeel zal bestaan uit twee delen. Het eerste deel zullen we discussiëren over het schrijven van persberichten, ooggetuigenverslagen, dagboeken en ingezonden brieven. We gaan praten over hoe we taal- en woordgebruik effectief kunnen inzetten.
In het tweede gedeelte zullen we praten over het geven van interviews aan bevriende en vijandige media, het praten in soundbites en zullen we rollenspelen organiseren om te oefenen met media-interviews.

Rechten

Dit gedeelte gaat over de verschillende soorten Israëlische autoriteiten (soldaten, politie, grenspolitie, geheime diensten) die je kunt tegenkomen, over hoe ze hun autoriteit inzetten. Ook praten we over wat te doen in geval van arrestatie en detentie, welke opties je hebt m.b.t. je rechten in geval van arrestatie en over het terugkeren naar Palestina in de toekomst. Er zal een rollenspel worden gehouden om te leren wat onze rechten zijn en hoe we het beste met onze rechten kunnen omgaan.

Zorgen voor onszelf en elkaar

Een verblijf in Palestina kan voor sommige mensen leiden tot een traumatische ervaring en is voor iedereen altijd erg emotioneel. Maar, als we letten op de juiste zorg voor onszelf kunnen we werken aan een ervaring zonder trauma en met nieuwe inspiratie. Dit onderdeel zal o.a. gaan over manieren hoe we ons emotioneel kunnen voorbereiden voordat we naar Palestina gaan, wat we kunnen doen als we er zijn en hoe we voor onszelf en anderen die werken voor ISM kunnen zorgen als we weer naar huis gaan.

Zelfzorg is een thema dat veel mensen in de activistenwereld bezighoudt. Het doel is een plezierige en effectieve toekomst vorm te geven in het kader van onze solidariteit met Palestijnen in hun strijd tegen de Israëlische bezetting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: