Universiteits lokalen vernietigd tijdens nachtelijke inval van het Israelische bezettingsleger

In de vroege uren van dinsdag 5 april, ‘ s nachts rond 03.00 uur, bestormde een gewapende groep Israëlische soldaten de campus van Al Quds Universiteit in Abu Dis, het stadsdeel van Oost-Jeruzalem. De soldaten gijzelden de beveiligers, bestormden met veel geweld de vier kamers van politieke studentenpartijen, namen apparatuur in beslag en vernielden de rest van de kamers volledig.

IMG_1-0880-600x400

Vernietigd tijdens de inval van dinsdagmiddag.

Tijdens de vroege ochtenduren waren de op de universiteitscampus alleen bewakers van de campusbeveiliging aanwezig. Ze werden opgepakt en aan elkaar geketend in een kamer. Ze kregen geen informatie van de soldaten waarom zij in die kamer werden opgesloten, noch waarom de soldaten op het campusterrein waren. De soldaten braken daarna in de vier kamers van de verschillende politieke partijen, door de sloten open te snijden en de deuren in te rammen.

Dit is al de vierde keer in 2016, dat soldaten op de campus kwamen, en zonder opgaaf van reden materiaal in beslag namen of vernietigden.

IMG_2-0881-400x600
Een van de computers die vernietigd werden tijdens de inval

De bestormde ruimtes behoren tot verschillende student-instanties waarvan de leden werken binnen de universiteit en de lokale gemeenschap. Ze komen op voor studentenrechten van de verschillende groepen, ontwikkelen activiteiten binnen de campus en de omliggende wijken, beraadslagen over de toestand in het Midden-Oosten, doen vrijwilligerswerk binnen de gemeenschap, verzorgen diensten voor studenten, organiseren workshops en bijeenkomsten over jeugd-gevangenen en hosten een reeks van solidariteits-activiteiten voor de Palestijnse gemeenschap.

IMG_3-0896-600x400
Studenten ruimen de ravage op na de inval

Tijdens de inval stal het leger ook alle personal computers, laptops en camera’s van de islamitische partij. Alsook circa honderddrieënzeventig vlaggen en de installaties voor creatieve activiteiten in de gemeenschapsruimte. Al het overige werd tijdens de inval door het bezettingsleger vernietigd.

IMG_4-0900-600x400Beschadigde tijdens de inval van het leger

In de vrijetijdsruimte van de islamitische vrouwenbeweging, die voornamelijk met kansarme jongeren en studenten en studenten werken, werd het merendeel van de bezittingen vernield, posters van muren gescheurd en elektronische apparatuur in beslag genomen.

IMG_5-0904-600x400de vrijetijdsruimte van islamitische vrouwenbeweging

Het gebied van Abu Dis waar de universiteit gevestigd is, omvatte vóór 2002 circa dertigduizend hectare. Dat is nu beperkt tot vierduizend hectare waarvan 75% in area-C en 25% in area-B. Door deze schadelijke landroof van de Israëlische regering worden studenten geconfronteerd met enorme onderwijsproblemen. Veel studenten van de faculteit geneeskunde kunnen niet naar het bijbehorende ziekenhuis in Jeruzalem, en zijn gedwongen om voor hun practicum te zwerven.

Ook de media faculteit heeft te kampen met ernstige problemen. Sinds het begin van de escalatie van het Israëlische geweld, zijn er lange wachttijden bij de checkpoints naar de stad Ramallah, waar de media studenten voor hun werkervaring naar toe moeten. Vaak ook zijn deze checkpoints gesloten.

IMG_6-0910-600x400
De annexatiemuur rond de universiteit

Ook op 2 november 2015 omstreeks 16:00 uur bestormden de Israëlische troepen de campus en beschoten de studenten met traangas, rubber beklede stalen kogels en loden kogels. Meer dan tweehonderd studenten raakten gewond en moesten medische verzorgd worden; twee studenten raakten ernstig gewond, en moesten voor behandeling naar Ramalla reizen, omdat ze geen toegang hebben tot Jeruzalem.

IMG_7-0885-600x400
Een van de verwoeste kamers

Met de aanstaande studentenverkiezingen op 19 April, kan deze aanval beschouwd worden als Israëlische beleid van gerichte aanval op elke politieke activiteit in universiteits-campussen en studenteninstanties, ter onderdrukking van het verzet tegen de bezetting.

Sinds november 2015 zijn vier studenten van deze universiteit gedood door het Israëlische leger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: