De olijven pluk begint in oktober – Oproep aan internationale vrijwilligers.

Olijven plukken is leuk. Het geeft veel voldoening en je wordt warm onthaald door de Palestijnse boeren families. Begeleiding geven aan kinderen in Khalil (Hebron) op weg naar hun school is dankbaar werk. Meegaan met de schaapherders in de Zuidelijke heuvels is een ervaring om niet te vergeten.

Het is voor de boeren van Burin, aan de voet van de beruchte Yitshar kolonie ten zuiden van Nablus echter geen ontspannen gedachte, dat ze te maken kunnen krijgen met verstoringen van de oogst en diefstal van de olijven, door illegale  kolonisten en het Israëlische leger.

De kolonisten worden door de ultra rechtse regering in Israël aangemoedigd om Palestijnen aan te vallen. Ze worden daarbij gesteund door het Israëlische leger

Een aantal kolonisten van Yitzhar hebben in augustus de nachtelijke brandbom gegooid, die de baby, zijn vader en tenslotte ook zijn moeder fataal is geworden. En in Febrauri van dit jaar, schoten Israëlische soldaten in Burin de 19 jarige Ahmad Najjar dood.

Gisteren werden drie Palestijnse mannen door agressieve kolonisten van Yitzhar aangevallen. Vandaag, 2 weken voor de olijvenoogst, hebben de kolonisten van Yitzhar een aantal boomgaarden in Burin in brand gestoken en verhindert het Israelische leger de toegang voor hulp en journalisten (zie onderaan dit bericht, de twitterberichten van  het ISM-team Nablus/Huwara)

Onder die bedreigende omstandigheden proberen de Palestijnen hun leven zo normaal als mogelijk voort te zetten. Als Internationale vrijwilliger kun je veel voor hen betekenen.

De kinderen in Khalil lopen gevaar om op weg naar hun school gearresteerd te worden en te verdwijnen in een Israëlische gevangenis op een onbekende locatie. Of de pech hebben dat er traangas granaten op hun ommuurde schoolplein worden geschoten, waardoor onderwijs volgen niet mogelijk is.

Het graasgebied van de schapen in de zuidelijke heuvels wordt niet voor niet de firing zone genoemd. De herders lopen er gevaar beschoten te worden.Zoals ook de boeren en vissers van Gaza.

ISM-NL, roept internationale vrijwilligers op om het ISM Team in Palestina te komen versterken. Het is noodzakelijk voor de begeleiding van de boeren van Burin in hun boomgaarden, de Palestijnse kinderen van  Khalil (Hebron) naar hun school, de schaapherders in de zuidelijke heuvels, en de boeren en vissers van Gaza.

Uiteraard zijn er veel meer plaatsen waar begeleiding zeer gewenst is. Bij genoeg vrijwilligers kan ook daar een grotere kans gegeven worden op een ongestoord dagelijks leven voor de Palestijnse bevolking.

Je vind op deze website veel antwoorden op (algemene) vragen. Indien je geïnteresseerd bent om als internationale vrijwilliger de Palestijnen bij te staan, stuur dan  een email voor specifieke informatie en om je desgewenst op te geven voor een pre-training in Nederland.   [contact-pagina]

 

ISM @Twitter

Twitter berichten, 8 september 2015: Illegale kolonisten steken boomgaarden in Burin in brand. – inwoners van Huwara (stadje vlakbij) zitten opgesloten – journalisten uit Nablus (grote stad in de buurt) worden tegengehouden.

Embedded image permalink
One of the three men hurt last night from stones trown at his car by #Yitzhar #settlers

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: