Israel’s bezettingsmacht arresteert Ahed Tamimi

Bron: International Solidarity Movement, 
International Women’s Peace Service 
palsolidarity.org 6 november  2023 ~~~ 

De bekende Palestijnse activiste Ahed Tamimi werd in de vroege uren van vandaag, 6 november, gearresteerd in haar huis in het dorp Nabi Saleh bij Ramallah.

Na de arrestatie van de 22-jarige vrouw riepen rechtse Israëlische media, in samenwerking met de bezettingstroepen en Israëlische extreemrechtse politici, met geweld op om haar te straffen en haar huis te slopen.

Volgens de eerste berichten werd ze gearresteerd voor opruiing nadat haar telefoon was gehackt. Haar huis werd geplunderd tijdens de arrestatie en er wordt beweerd dat de soldaten dreigden terug te komen om de rest van haar familie te arresteren.

Aheds vader Bassem werd meer dan een week geleden gearresteerd bij het checkpoint tussen Ramallah en Nabi Saleh toen hij terugkwam van zijn werk. De reden voor zijn arrestatie en zijn locatie zijn nog steeds niet bekend.

Israëls extreem-rechtse minister van Veiligheid Itamar Ben-Gvir, postte vanochtend op Twitter om de soldaten te prijzen die de arrestatie uitvoerden. Hij beschuldigde Ahed ervan dat ze een post op sociale media had gepubliceerd waarin ze de ‘nazi’s’ steunde, wat leidde tot een stortvloed van haatdragende oproepen om haar te vermoorden en te martelen.

Ahed werd bekend in 2017 nadat ze werd opgepakt omdat ze een soldaat had geslagen in een video die viraal ging. De toen 16-jarige zei dat ze de soldaat had geslagen nadat ze had gezien hoe haar jonge neefje eerder die dag in het hoofd werd geschoten met een met rubber beklede stalen kogel. Ahed werd in juli 2018 vrijgelaten na acht maanden in de Israëlische gevangenis te hebben gezeten.

Nabi Saleh is een klein dorp van ongeveer 600 inwoners, die bekend zijn geworden door hun vreedzame wekelijkse protesten tegen de toe-eigening van waterbronnen op hun land door de nabijgelegen illegale kolonisten van Halamish.

De protesten begonnen in 2010 en werden in 2016 verboden door het bezettingsleger. Teams van International Women’s Peace Service (IWPS) woonden de protesten in Nabi Saleh in de loop der jaren regelmatig bij en deden er verslag van, samen met andere internationale en Israëlische activisten.

Nabi Saleh is tot op de dag van vandaag een symbool van dapper en compromisloos verzet tegen de bezetting en daar hebben ze een zware prijs voor betaald. Zes van hun jonge mannen werden door de Israëlische bezetters van het leven beroofd, waaronder de tweejarige Mohammad Tamimi (foto hieronder) die in juni van dit jaar werd gedood door de kogelspray van Israëlische soldaten, die ook zijn vader verwondde.

Wat vanochtend gebeurde in Nabi Saleh maakt deel uit van Israëls brute campagne tegen Palestijnen, inclusief een genocidale aanval op de bevolking van Gaza en het schrikbewind in de bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.

Sinds 7 oktober hebben Israëlische soldaten en kolonisten meer dan 150 Palestijnen gedood, dagelijks ongeveer 100 mensen gearresteerd en de Westelijke Jordaanoever bijna volledig afgesloten, waardoor de bewegingsvrijheid van mensen ernstig wordt beperkt.


Plaats een reactie